Work ( still ) in progress…

Stvarno sam dugo pauzirala od pisanja. Predugo. Toliko događanja i ugodnog kaosa u tom zadnjem mjesecu u godini, i jednostavno ne stigoh ni blizu kompa. Što ne znači da nismo ništa kreativno radili 🙂 Ostala sam i sebi i blogu dužna pokazati ostvarenje naše nove lampe. Pa da nadoknadim propušteno…

Prvo, bilo je neočekivano teško u našem malom gradu pronaći dijelove kakve smo zamislili. Pa smo obilazili od dućana do dućana, proučavali alternative i hvala Bogu, ipak uspjeli naći ono što smo inicijalno zamislili. A to su tri okrugla štapa duljine do 2 m i debljine 3,2 cm ( željeli smo debljinu od 2,5 cm, no nismo našli takve. Što se na kraju pokazalo i boljim zbog sveg bušenja i učvršćivanja koje su štapovi morali podnijeti ).

FotorCreated1
( photo by homeslippers )

Prostor za koji je lampa predviđena je izrazito mali i ograničen namještajem; dovoljne veličine za stabilno postolje, ali nije se smjelo pogriješiti ni za djelić centimetra, jer inače lampa ne bi stala. Stoga smo mjere prostora prenijeli na parket u dijelu stana gdje se može slobodno raditi. Odmah smo označili i idealan položaj štapova za stabilnost i njihove točke označili na podu.

FotorCreated2
( photo by homeslippers )

Kako smo zamislili da štapovi tvore tronožasto postolje, za stabilnost je bila potrebna podjednaka udaljenost ( kut ) među svakim od njih. Čim smo to postigli, odredili smo visinu sjecišta i učvrstili ga prilično velikim šarafima 🙂

Sve je to bilo u nekim trenucima prilično teško: jedna osoba treba čvrsto držati tri međusobno ukošena štapa, da se ni u jednom trenutku ni jedan ne pomakne ni milimetra, dok druga osoba buši te iste štapove bušilicom i učvršćuje šarafima. Ali…uspjeli smo! 🙂

FotorCreated3
( photo by homeslippers )

Na red je došlo učvrstiti donji dio postolja; prema nekim YouTube tutorialima u kojima su ljudi izrađivali tronožastu vješalicu za odjeću sa ovakvim štapovima, koristili su špagu. Izbušili su rupe u štapovima, provukli špagu i zavezali. Prilično jednostavno, ali to mi rješenje nije bilo dovoljno dobro za naš projekt. Em treba biti zaista učvršćeno, bez mrdanja, stabilno i čvrsto držati noge da se ne pomaknu jedna prema/od druge, em sam željela ipak malo ( bar naoko ) profesionalniju izvedbu.

Stoga sam odlučila da koristimo čelične navojne šipke. Nakon što se provuku i noge stoje na idealnim pozicijama, sa svake se strane štapa učvrsti maticom.

Kako su štapovi ukošeni, rupa i navojna šipka prolaze kroz njega pod određenim kutem, stoga se i bušenje moralo ponovno raditi kao i kod sjecišta. Jedna osoba ( ja 🙂 ) čvrsto drži cijelu konstrukciju u poziciji, a druga osoba ( zakoniti 🙂 ), buši i provlači navojne šipke.

3
( photo by homeslippers )

Ono što sam zaboravila ovjekovječiti, a izrazito je važno, je centralni štap koji prolazi kroz sjecište. On zapravo služi kao nosač grla žarulja i svojom visinom ulazi točno do sredine kugle / sjenila.

Da bi ga uglavili, trebalo je pomalo otpustiti šarafe sjecišta i za djelić centimetra razmaknuti svaki štap, a to se pokazalo kao mukotrpan zadatak. Toliko mukotrpan da se činilo da možda nećemo uspjeti 🙂 Sat i po muke kasnije, uspjeli smo ga tako uglaviti da se ispostavilo da ga nije potrebno uopće dodatno učvršćivati šarafima. TOLIKO je to sjecište čvrsto, što je zapravo odlična stvar za cijelu konstrukciju.

Na kraju ovog dijela posla, skratili smo visinu štapova (a razmišljam da još skratimo za dodatnih 5 cm, ali ne rekoh to još mužu 🙂 ) i lampu sa predivnom bijelom kuglom stavili na čekanje u našu spavaću sobu. Trenutno nam je gužva ovih dana pa kad naiđe malo slobodnog vremena, nastavljamo.

5
( photo by homeslippers )

A ono što nas čeka je brušenje da bi se gornji rubovi štapa malo stanjili, bojanje i naravno, spajanje grla i žarulja sa kabelom za struju.

Jedva čekam! 🙂

P.S. Fotke nisu baš najuspješnije jer je sve slikano mobitelom i u žaru posla, ali mislim da je najvažnije da ih ipak imam 🙂

 

 

 

 

 

Advertisements
Work ( still ) in progress…

One thought on “Work ( still ) in progress…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s