3, 2, 1… kreni!

Kako se baciti na uređenje?…

Od čega krenuti?

64ba26b7ffe4ee9aabd663d03133a390

 

Uvijek sam obraćala dosta pažnje na to kakav je prostor u kojem boravim. Možda zbog toga što jednostavno ne volim vidljivi kaos oko sebe ( odmah mi se i osjećaj unutarnjeg kaosa poveća 🙂 ). Oduvijek mi je ugođaj koji neki prostor pruža puno utjecao i na raspoloženje…za učenje, za relaksaciju, za kuhanje, za druženje…

I na početku našeg useljavanja u vlastiti stan događale su mi se propusti i greške. No vremenom sam naučila kojim putem krenuti prilikom uređenja nekog prostora.

Za početak, ukoliko se osjećate blago izgubljeno šta smisliti i kako, bacite se na proučavanje već gotovih riješenja. Srećom časopisa ili još bolje, internet sadržaja na temu uređenja, ima ogromni broj. Pregledavajte slike, spremajte ih negdje na vlastito računalo, izdvajajte one koje vas nečim primamljuju i koje su vam definitivno zapele za oko.

Nakon toga, pokušajte “secirati” one primjere koji vam se sviđaju ; Kakav je ugođaj prostora? Kakva je rasvjeta? Koji i kakvi komadi namještaja pridonose da vam se upravo taj prostor sviđa? Raspored?

Kad na površinu počnu isplivavati sva rješenja koje vam se sviđaju, tu ćete već polako znati šta od toga želite i u svom prostoru. Ovdje ne govorim o komadima namještaja koje negdje vidite pa kupite i sebi ; ovdje mislim na stil, na ugođaj, na dojam koji u ambijentu želite postići.

FotorCreated.1
( Izvor : Pinterest )

Primjera ima puno. Ukoliko npr. razmišljate o zavjesama, razmislite : da li želite da prozorski dekor ( i sam prozor ) budu u fokusu pažnje ili da je jednostavna pozadina vašeg prostora? Koja količina dnevnog svjetla je potrebna i do koje mjere se treba/može ublažiti da bi imali primjeren ugođaj? Koji stil vam paše, ravne plohe, paneli, roloi, ili klasična forma? I da li vam uopće trebaju zavjese? 🙂

Pri biranju npr. blagavaonskog stola razmislite za šta će vam služiti. U našem slučaju to je mjesto okupljanja, zajedničkih obroka, društvenih igara, crtanja, pisanja zadaće, valjanja tijesta, učenja… U središtu je dnevnih aktivnosti, veličina površine je izrazito bitna. Smješten je u malom prostoru između kuhinje i prozora pa su stolci birani sa niskim naslonom, koji ne strše puno iznad gornje plohe stola i vizualno ne narušavaju ravninu i prostranost koji stol pruža.

ccc2a2be-86e3-4d2e-8b74-bd3aa28b48b7
(photo by homeslippers )

Za još jedan primjer čime se voditi prilikom osmišljavanja uređenja, spomenuti ću način kako smo radili na ostvarenju naše dječje sobe :

– Prvo sam skupila i pregledala barem stotinjak slika i ideja dječjih soba

– izdvojila sam neke koje su mi se izrazito sviđale svojom formom i bacila se na “seciranje” pojedinih elemenata da točno prepoznam šta je to što mi je taj dizajn učinilo privlačnim. I došla sam do slijedećih riješenja :

– kako sobu djele njih troje, željela sam da kreveti budu vizualno izolirani jedni od drugih sa ormarima i policama. Željela sam osjećaj masivnosti i neprekinutosti, a to sam dobila sa elementima do stropa, i sa jednakom bojom fronti i vidljivih dijelova korpusa.

– željela sam osjećaj raznovrsnosti elemenata, da ne bude monotoni komad namještaja, pa se tu izmjenjuju police, ladice, izbočena površina na koje se može nešto odložiti ( npr.kava, lampa i sl. ), ormari na podu i na zidu, ljestve, tri kreveta sa velikim dubokim spremištima ispod sebe.

– Na takvom velikom i složenom komadu namještaja važno je bilo da su veličine međusobno usklađene te da nema npr. premalih i uskih polica naspram dubokih i velikih ladica i sl. Sve je u skladnoj proporciji. I sve odlično ispunjava svoju funkciju ( dapače, ormari su još itekako poluprazni, 3 god. nakon izvedbe ).

– nakon osmišljavanja namještaja, krenuli smo sa planiranjem struje. Na tom zidu nije bilo niti jedne utičnice. Kako već zamišljam svoju djecu kao tinejdžere koji najradije na svojim krevetima uče, čitaju, telefoniraju, gledaju filmove, surfaju i sl., „štemali“ smo zid da do svakog kreveta dovedemo po jednu utičnicu i time izbjegnemo ružna privremena rješanja u vidu kablova prevučenih preko čitave sobe. Jedno prijepodne posla, a trajno rješenje.

P2240583.1
( photo by homeslippers )
P2240586.1
(photo by homeslippers )

Današnja dječja soba je rezultat promišljanja, crtanja, dobre suradnje sa stolarom, dobrog plana izvođenja radova i osmišljavanja trajnih rješenja za potrebe naše djece. Sve u svemu, mogu reći, pun pogodak!

A sve je krenulo od škicanja slika po Internetu … 🙂

Nakon nekog vremena, kako ćete riješavati jedan projekt za drugim, sve ćete lakše moći zamisliti rješenja i bez dugotrajnog pretraživanja da vidite kako to rade drugi. Osvijestiti ćete svoj vlastiti stil. Ideje će već lakše dolaziti same od sebe…

 

 

Advertisements
Gallery

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s